Papous
Η Κρητική γη, ο ήλιος, η θάλασσα, και οι κλιματολογικές συνθήκες έδωσαν από την αρχαιότητα στο νησί την τύχη να μπορεί να θρέψει αμπελώνες και να παράγει πλούσια σε ποιότητα και φυσικά χαρακτηριστικά σταφύλια γνωστά για τις ιδιότητές τους από την αρχαιότητα.
Papous2

Μουστοκούλουρα

Υλικά:

• 4-5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
• 1 κουταλάκι του γλυκού καννέλα σε σκόνη
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένα μοσχοκάρφια
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
• 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
• 3/4 φλιτζανιού πετιμέζι
• 1/3 φλιτζανιού νερό


Εκτέλεση

Κοσκινίζετε 4 φλιτζάνια αλεύρι, το μπέικιν-πάουντερ και τα μπαχαρικά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Χτυπάτε με το μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Προσθέτετε σιγά-σιγά το πετιμέζι και συνεχίζετε να χτυπάτε για περίπου 5-7 λεπτά. Βάζετε και το νερό και χτυπάτε για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτετε το αλεύρι με αυξανόμενο ρυθμό ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα μετά από κάθε επιπλέον ποσότητα. Θα αρχίσει να σχηματίζεται ένα ζυμάρι. Το μαλάζετε μέσα στο μπολ μέχρι να μαλακώσει και να γίνει εύπλαστο.
Παίρνετε κάθε φορά κι από μια μικρή ποσότητα από το ζυμάρι-ίση με ένα καρύδι περίπου-και φτιάχνετε ένα κορδονάκι, το οποίο το στρίβετε ενώνοντας τις άκρες του για να σχηματίσετε κύκλο. Ψήνετε τα κουλουράκια σε στεγνό ταψί και σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 170°C για περίπου 12-15 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν τραγανιστά. Προσέξτε πάντως, να μην σας καούν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα διατηρείτε σε ξηρό και δροσερό μέρος.

E-mail: info@petimezi.gr Τηλ. 2819 752815 Fax. 2810 743877
©2013 Κρητικό Πετιμέζι - Κρητικός Φούρνος
Developed By CretaSoft
Facebook Twitter