Papous
The Cretan land, the sun, the sea and the weather conditions have given in the island, since the ancient times, the opportunity to nourish its vineyards and to produce, rich in quality and characteristics, grapes known for their capacities since the ancient times.
Papous2

Αρνάκι με πετιμέζι, ρύζι, ρεβίθια και σταφίδες

Υλικά (για 6 άτομα)

• 1 σπάλα αρνιού ολόκληρη
• 3 φλιτζ. τσαγ. Ρύζι
• 1 φλιτζ. τσαγ. ρεβίθια μικρά (τα βάζετε προηγουμένως για 6 - 8 ώρες στο νερό)
• 1 κουτ. σουπ. Σταφίδες
• 1/2 φλιτζ. τσαγ. Ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο γάλακτος
• 1 φλιτζ. τσαγ. πετιμέζι, 1 κουτ. γλυκ. Αλάτι
• 1 κουτ. γλυκ. κύμινο, 1 κουτ. γλυκ. Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε το αρνάκι και το τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος φούρνου με καπάκι. Το αλατοπιπερώνετε, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο, με το μισό πετιμέζι και με δύο φλιτζάνια νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε αρχικά στους 200ο C για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180ο C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 - 40 λεπτά. Στο μεταξύ, καθαρίζετε το ρύζι και βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τα βγάζετε, τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα ξεφλουδίζετε. Οταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, ξεσκεπάζετε το σκεύος, περιχύνετε με το υπόλοιπο πετιμέζι και προσθέτετε εννέα φλιτζάνια νερό. Το αφήνετε να βράσει ξανά.

Σ' ένα μπολ αναμειγνύετε το άψητο ρύζι με τις σταφίδες, το κύμινο και τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια. Τα ρίχνετε γύρω από το αρνί, ανακατεύετε με μια κουτάλα, σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 15 ακόμα λεπτά. Ανοίγετε ξανά το σκεύος, περιχύνετε αυτή τη φορά με το καυτό βούτυρο και κλείνετε. Ψήνετε για 10 λεπτά, πάντα με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνετε το φαγητό να "ξεκουραστεί" για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε πολύ ζεστό.


E-mail: info@petimezi.gr Tel. 2819 752815 Fax. 2810 743877
©2013 Kritiko Petimezi - Kritikos Fournos
Developed By CretaSoft
Facebook Twitter